Handleiding raadplegen Softwarecatalogus versie 2.2
Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die in de Softwarecatalogus wil zoeken en raadplegen. De gemeentelijke gegevens zijn echter alleen te raadplegen voor ingelogde gemeentelijke beheerders en -raadplegers.
Opmerking vooraf: de getoonde data in deze handleiding is afkomstig van de testomgeving. Deze data is gefingeerd of gedateerd. Getoonde data kan dus niet juist zijn!
Versie 2.2 kent een geheel vernieuwde menu-structuur. In de nieuwe versies is alles te vinden onder drie items:
Inloggen
De leveranciersinformatie in de Softwarecatalogus is openbaar. De gemeente specifieke informatie is alleen toegankelijk voor gemeentelijke gebruikers (beheerders en raadplegers). Om als gemeentelijke gebruiker zoveel mogelijk informatie te kunnen raadplegen is het dus handig om in te loggen. Dit doet u door te klikken op “Inloggen” in de menubalk.
Heeft uw gemeente nog geen inlog, vraag deze dan aan door een mail te sturen naar softwarecatalogus@kinggemeenten.nl
Na de inlog komt u direct in het pakketoverzicht van uw gemeente. U kunt dan direct uw pakketoverzicht invullen of bijwerken. Hoe dit wekt kunt u lezen in de handleiding: “Handleiding gemeente beheerder”
Wie doet er mee
Door in het menu op “Wie doet er mee” te klikken kunt u zien welke gemeente meedoen en welke leveranciers.
Welke gemeenten doen mee
Door te klikken op “Welke gemeenten doen mee (lijst)” krijgt u een overzicht van alle gemeenten die een account hebben aangevraagd. Deze lijst wordt continue bijgewerkt.
Door te klikken op “Welke gemeenten doen mee (kaart)” krijgt u een overzicht van de gemeenten die een account hebben aangevraagd en in welke mate het applicatieportfolio is gevuld (zie index voor toelichting)
Deze kaart wordt één keer per week bijgewerkt. Onderaan vind u de datum van de laatste bijwerking.
Hoe meld ik mij aan als gemeente
Hier vind u een korte instructie hoe u zich als gemeente kunt aanmelden voor het gebruik van de Softwarecatalogus. Als u een inlogaccount krijgt, dan verwachten wij ook dat u uw applicatieportfolio invoert in de Softwarecatalogus en uw contactgegevens beschikbaar stelt aan andere gemeenten.
Welke leveranciers doen mee
Hier vind u een overzicht van alle leveranciers die een convenant met KING hebben afgesloten. Eén van de afspraken in het convenant is het actueel houden van het productportfolio van de leverancier in de Softwarecatalogus.
In deze versie van de Softwarecatalogus is nu ook te zien welke leveranciers de diverse addenda met KING hebben ondertekend. Door links in een bepaald addenda aan te vinken worden alleen de ondertekenaars van het addenda getoond. Het is ook mogelijk om meerdere addenda tegelijkertijd aan te vinken.
Hoe meld ik mij aan als leverancier
Hieronder een korte instructie hoe je aan te melden als leverancier voor het gebruik van de Softwarecatalogus.
Hoe werkt het
Door te klikken op “Hoe werkt het” krijg je de volgende keuzes:
Hoe werkt de catalogus
Hier staat een korte beschrijving het doel en de werking van de Softwarecatalogus. Onder het hoofdstuk “wat is er te vinden” meer info hierover.
Gebruikershandleiding
We hebben drie gebruikershandleidingen onderkend:
- Gebruikershandleiding raadplegen: Deze handleiding is voornamelijk voor gemeentelijke gebruikers. Geeft inzicht in de mogelijkheden van de Softwarecatalogus.
- Gebruikershandleiding gemeente: Deze handleiding beschrijft hoe je het applicatieportfolio van de gemeente opvoert in de Softwarecatalogus en hoe je de verschillende themakaarten genereerd met daarop de eigen applicatieportfolio geplot.
- Gebruikershandleiding leverancier: Deze handleiding is bedoeld voor leveranciers en beschrijft hoe de leverancier zijn productportfolio opvoert.
Veel gestelde vragen
In de veel gestelde vragen hopen we alle antwoorden op alle vragen te hebben beschreven. Mocht dat niet zo zijn, mail dan met softwarecatalogus@kinggemeenten.nl
Wat is er te vinden
Door te klikken op “Wat is er te vinden” verschijnen de volgende onderwerpen:
Het betreft hier diverse overzichten van de informatie die beschikbaar is in de Softwarecatalogus.
Alle pakketten
In het overzicht Alle pakketten staan alle pakketten die zijn geregistreerd door de leveranciers. Middels de zoekfunctie kunt u direct zoeken naar het betreffende pakket.
Het is een “full-tekst-search”, d.w.z. als uw zoekterm voorkomt in een productnaam, leveranciersnaam, producttoelichting, gekoppelde referentiecomponent of standaard, dan wordt het resultaat getoond. Er zijn ook (onzichtbare) synoniemen voor zoektermen.
Aan de linkerkant staan zogenaamde filter mogelijkheden. Deze werken ook in combinatie. Deze filter mogelijkheid wordt steeds vaker aangeboden om websites met veel informatie, bijvoorbeeld op productensites zoals www.kieskeurig.nl of bookingsites zoals www.booking.com .
Door een vinkje in een vakje te zetten worden alleen (in dit geval) de pakketten die voldoen aan het betreffende filter in het rechterdeel getoond.
Klikken we in het voorbeeld bijvoorbeeld op BCT, dan worden aan de rechterkant de pakketten van BCT getoond. Het geselecteerde filter wordt bovenaan getoond. Dit is vooral handig als u meerdere filters achter elkaar selecteert.
Bij het zetten van een vinkje veranderen te getallen achter de overige filters. Dit is het aantal pakketten dat nog aan de betreffende filter voldoet. Van de pakketten rechts getoond vallen er dus twee binnen de beleidsthema Financiën en Control.
Als u op zoek bent naar een pakket van BCT dat voldoet aan de standaard Baseline DIV 1.0 selecteert u deze standaard door deze aan te klikken. U ziet al van tevoren dat, maar één van de pakketten hier aan voldoet, door de (1) die achter het betreffende filter staat.
U selecteert het betreffen filter en krijg vervolgens het betreffende pakket te zien.
CORSA DMS/RMA is het betreffende pakket.
Een gezet filter weer uitzetten doet u door linksboven op het betreffende filter te klikken. U kunt vervolgens dan weer een ander filter selecteren. Als u bijvoorbeeld de BCT filter weer uitzet verschijnen alle pakketten die voldoen aan de Baseline DIV 1.0 standaard; 10 in totaal.
In het Alle pakketten overzicht kunt u tal van zoekacties doen op de wijze zoals hierboven beschreven. De filters helpen u om het zoekresultaat verder te verfijnen. Hieronder een niet limitatieve opsomming van een aantal mogelijke zoekacties:
- Ik wil weten welke pakketten voldoen aan de standaard DigiD koppelvlak en Afspraken stelsel E-herkenning koppelvlak
- Ik wil weten welke pakketten beschikbaar zijn binnen het beleidsterrein Belastingen
- Ik wil weten welke pakketten beschikbaar zijn binnen het beleidsterrein Belastingen en voldoen aan de standaard Betalen en Invorderen
- Ik ben op zoek naar een nieuw pakket voor referentiecomponent voor BAG-administratie, welke zijn beschikbaar
- Ik ben op zoek naar een nieuw pakket die zowel als BAG administratie als BGT administratie kan voldoen
- Ik ben op zoek naar een regiesysteem in het kader van VISD en wil een regiesysteem die de standaard StUF jeugdzorg CORV ondersteunt
Kortom tal van mogelijkheden om eenvoudig te zoeken en te filteren middels het overzicht Alle pakketten.
Alle pakketversies en planningen
Het overzicht Alle pakketversies en planningen is nieuw in deze versie. Steeds meer gemeenten hebben behoefte aan een overzicht met daarin gelijk zichtbaar de planning van de diverse pakketversies.
Dit overzicht is vooral handig om vast te stellen wat de planning is van één of twee pakketten die een standaard koppeling mogelijk moeten gaan maken binnen uw gemeente.
Bijvoorbeeld de koppeling StUF jeugdonderzoek (CORV) in het kader van de VISD.
Het resultaat geeft aan dat 28 pakketversies (gaan) voldoen aan deze standaard. Daarbij zien we direct de planning van deze leveranciers.
Bij sommige standaarden is een leverancier verplicht middels een testrapport aan te tonen dat het pakket voldoet aan de standaard. Let op: niet alle standaarden zullen al zichtbaar zijn. Alleen standaarden waarvoor een leverancier een testrapport beschikbaar heeft gemaakt, zijn te zien in het filter. Voor de volgende standaarden is dat het geval (in de testomgeving):
Indien u benieuwd bent welke leveranciers al een geslaagde test hebben doorlopen op het StUF testplatform dan kunt u de betreffende standaard selecteren en vervolgens verschijnen de leveranciers met die een testrapport hebben ge-upload naar de Softwarecatalogus. Bijvoorbeeld Zaak-documentservices.
Het resultaat (in de testomgeving) is 7 pakketversies voldoen aan deze standaard.
Ook kan met behulp van dit overzicht meerdere pakketten worden geselecteerd. Ook hier zijn tal van zoekacties mogelijk en middels de filters een verdere verfijning van de zoekactie.
Alle leveranciers
Het overzicht alle leveranciers geeft een overzicht van alle leveranciers die een convenant hebben ondertekend met KING. In de testomgeving zijn dat er 132. Op de leveranciers kan eenvoudig gezocht worden middels de zoekfunctie.
Dit overzicht is in deze versie verrijkt met de filter Ondertekende addendum. Middels deze filter kan eenvoudig worden gezien per addendum welke leveranciers heeft ondertekend.
Alle standaarden
Dit overzicht is een opsomming van alle standaarden waaraan pakketten mogelijk moeten voldoen. Alle standaarden hebben een toelichting en indien aanwezig een toelichting op het compliancy-instrument. Het compliancy-instrument is het instrument waarmee de leveranciers kunnen aantonen dat hun pakket voldoet aan de betreffende standaard.
Het overzicht “Alle referentiecomponenten” geeft een overzicht van alle referentiecomponenten. Referentiecomponenten is een functionele opsplitsing van beleidsthema’s. Ieder beleidsthema bestaat uit één of meerdere referentiecomponenten. Voorbeeld:
Of:
De leveranciers koppelen hun pakketten aan de referentiecomponenten. Hiermee kunnen de leveranciers duiden welk functioneel gebied het pakket bestrijkt. Gemeenten kunnen bij het betreffende pakket (indien gebruikt binnen de gemeente) aangeven voor welke referentiecomponent het pakket wordt gebruikt binnen hun gemeente. Op basis hiervan worden de pakketten geplot op de diverse kaarten die beschikbaar zijn in de Softwarecatalogus. De referentiecomponenten vormen derhalve de basis van de Softwarecatalogus en feitelijk de verbinding tussen vraag en aanbod.
Dit overzicht is vooral handig om inzicht te krijgen tussen beleidsthema’s en referentiecomponenten en de toelichting bij de referentiecomponenten. De referentiecomponenten moeten met elkaar een beleidsthema afdekken.
Marktscans-voorgedefinieerde filters
De marktscans zijn bedoeld om snel inzicht te krijgen in de status rondom een marktvraag.
Bijvoorbeeld de marktscan Betalen en Invorderen. Door te klikken op de link wordt automatisch de filter, of combinatie van filters gezet, die direct een overzicht genereerd van de pakketversies behorende bij de marktvraag en de status en planning van de betreffende pakketversies geeft. Met de marktscans bieden we de gemeente op eenvoudige wijze snel inzicht in de status van een marktvraag.
De onderstaande menukeuzen en pagina's zijn alleen te raadplegen voor mensen met een gemeente account
Alle gemeenten
Het overzicht “Alle gemeenten” staat in de dropdownlijst onder de inlogknop. Dit overzicht is ook alleen maar zichtbaar voor gemeenten die zijn ingelogd.
Het overzicht “Alle gemeenten” helpt bijvoorbeeld in het verkrijgen van inzicht welke gemeenten dezelfde pakketten gebruiken als uw gemeente. Of juist pakketten gebruiken waarvan u overweegt deze aan te schaffen.
Ook in dit overzicht zijn diverse filters beschikbaar die kunnen helpen om het gewenste zoekresultaat te verkrijgen.
Een voorbeeld: Welke gemeenten maken gebruik van de combinatie Procura personen en Version E-suite?
Deze combinatie geeft twee gemeenten die de combinatie gebruiken, inclusief contactgegevens van gemeenten.
Ook hier is direct zichtbaar achter de diverse filters hoeveel gemeenten voldoen aan het betreffende filter. Dit aantal wordt kleiner naarmate het aantal vinkjes toeneemt.
Met deze mogelijkheid kunt u dus gemeenten zoeken die veel gelijke pakketten heeft met uw gemeente. Ook met betrekking tot een bepaald beleidsthema, referentiecomponent of standaard. U kunt contact onderhouden met deze gemeenten en gezamenlijk optrekken bij de implementatie van een bepaalde standaard of in de gezamenlijke opdrachtgeving.
Zo zijn er nog een legio aan vragen te beantwoorden middels “Alle gemeenten” overzicht.
Mist u een leverancier, referentiecomponent of standaard, mail dan naar softwarecatalogus@kinggemeenten.nl